Ți-ai adresat vreodata întrebarea : ,, Cum pot reduce amprenta mea ecologică pe această Planetă? Ce las in urma mea urmatoarelor generații?”
Azi vorbim despre apa si recipientele pe care le folosim pentru a o păstra.
Sticlele de băuturi fabricate din PET (tereftalatul de polietilenă) sunt omniprezente. În lume, în fiecare zi, sunt produse (și ulterior aruncate) circa 100 de milioane de astfel de sticle.
Majoritatea ajung fie în gropile de gunoi, fie în ape curgătoare, de unde sunt purtate în apele oceanelor.
Pentru că acest material este obținut din procesarea țițeiului, el consumă o resursă prețioasă. În fiecare an, numai industria ambalajelor din PET consumă peste 150 de miliarde de litri de țiței, suficient cât să asigure benzina pentru o jumătate de milion de mașini, timp de un an întreg!
Problema cu ambalajele din PET este că ele ajung unde nu trebuie: de regulă, direct la ghenă, de unde sunt transportate la o groapă de gunoi. PET este un material extrem de rezistent; în natură, durează cam 700-800 de ani până începe să se descompună și se dezintegrează complet abia după circa 1.000 de ani.
Alternativa sticlelor de unică folosință din plastic pot fi buteliile din sticlă, plastic dur sau din metal inoxidabil.
Efectele negative ale buteliilor din plastic:
– aproximativ 12% din plastic este ars.
– arderea deșeurilor din plastic în Indonezia a fost asociată cu cancer și probleme respiratorii.
– plasticul ajunge în natură, oceane sau se aruncă în zone precum Asia de Sud-Est.
– la temperaturi calde plasticul se degradează, eliberând mici particule de plastic numite – microplastic ( Efectele ingestiei microplasticului asupra sănătății sunt necunoscute, dar ele ar putea elibera substante toxice. Unele bucăți sunt suficient de mici pentru a penetra țesuturile umane, unde ar putea declanșa reacții imune.), care au proprietatea de a se depozita în sistemul digestiv, apă, sol.
– plasticul negru NU se reciclează.
Efectele pozitive ale sticlelor din plastic dur:
– Poate fi utilizat de nenumarate ori până va fi reutilizat, în alt scop decât bautul lichidelor, reciclat sau aruncat.
– Nu poate fi reciclat veșnic.
Din propria experiență, pot afirma că apa se pastrează cel mai calitativ în recipient din sticlă și metal inoxidabil. Aceasta își păstrează aceeași culoare străvezie și gust de prospetime, ceea ce nu am simțit în cazul sticlei din plastic dur, în care apa păstrată câteva zile capătă un miros neplacut.
Efectele negative ale sticlei:
– Poate fi ușor spartă.
Efectele pozitive ale sticlei:
– Poate fi utilizată toată viața.
– Poate fi reciclată veșnic.
Unul din cele mai importante aspecte ale recipientelor prietenoase cu mediul este și faptul că te ajută să păstrezi o sumă solidă de bani, pe care o poți folosi în alte scopuri, decât procurarea plasticului de unică folosință.
Personal,folosesc, drept alternativa PET-urilor, sticla din inox ( metal sau aliaj cu proprietati inoxidabile), care poate servi toată viața și poate fi reciclată până la nesfârșit.
Categories:Be More Eco
No responses yet