Articol scris de Daniela Melnic


Știai că cupele menstruale au fost fabricate începând din anul 1930?!
Atunci de ce mulți nu au auzit despre ele sau evită să le utilieze?!

Deși există 199 de mărci de cupă menstruală disponibile în 99 de țări, gradul de conștientizare este scăzut – cupa a fost menționată doar în 21 din 69 de site-uri care conțin materiale educaționale despre pubertate din 27 de țări.
Dovezile preliminare privind costurile și economiile de deșeuri asociate cu utilizarea cupelor menstruale sugerează că acestea ar putea fi benefice.

Cupa mestruală ese un produs durabil și reutilizabil, care este confecționată din cauciuc natural, latex sau silicon medical, materiale non-toxice rezistente la bacterii și ușor de curățat.

Cupa menstruală este un produs ecologic.
În loc să arunci în fiecare lună zeci de absorbante sau tampoane, plus ambalajele din plastic în care sunt împachetate, care vor ajunge la groapa de gunoi, unde se vor descompune în sute de ani, pare mai prudent să investești într-o opțiune sustenabilă.

Cupa mestruală se folosește precum un tampon, fiind plasată în vagin pentru a colecta fluxul menstrual. Aceasta, în poziția pentru introducere, poate avea diametrul unui tampon. Spre deosebire de numeroase absorbante și tampoane, cupa nu conține înălbitori, parfumuri, fibre sau alte substanțe chimice dăunătoare.

Cupele menstruale exclud Sindromul de Șoc Toxic.
Până în prezent, a existat doar un raport al SȘT asociat cu utilizarea unei cupe menstruale. În acest caz, utilizatoarea a creat o mică zgârâietură în interiorul canalului vaginal în timpul uneia dintre primele utiliări. Această abraziune a permis ca bateriile de Staphylococcus să pătrundă în vagin.

Cupa menstruală reprezintă o achiziție unică, care poate fi refolosită PÂNĂ LA 10 ANI, deci este o veste bună și pentru buget, pentru că cu 25-40 de dolari scapi de grija produselor menstruale de unică folosință, care-ți fură din buget sute de dolari timp de 10 ani. De aceea se recomandă dezinfectarea cupei, înainte și după menstruație, prin fierberea acesteia într-un vas cu apă timp de maximum 10 minute.

Cupa menstruală poate fi ținută în interior 4-12 ore(în dependență de cantitatea de scurgere) fară a cauza uscăciune, fără scurgeri și fără miros (cauzat de dezintegrarea celulelor sanguine odată cu începerea procesului de oxidare a fluxului menstrual, atunci când utilizăm tampoane sau absorbante, care nu pot izola scurgerile de expunerea la aer).
După maximum 12 ore cupa este îndepărtată, golită, clătită și reinserată.
Înainte de inserția și extragerea cupei mâinile trebuie spălate cu săpun.
!Nu se recomandă utilizarea dezinfectantului pentru mâini atunci când curățăm cupa, pentru că are un efect destructiv asupra siliconului.

Cupa menstruală mi-a simplificat viața.
În prezent mă simt comfortabil în timpul ciclului menstrual, datorită acestei achiziții.
Pot dormi cu ea, face sport și plimbări lungi fără necesitatea de a merge la baie la fiecare 2 ore, precum era atunci când utilizam absorbantele, și fără a lăsa urme de menstruație pe haine.
Cred că pentru a utiliza cupa este necesar să-ți cunoști anatomia aparatului genital, precum și să-ți cunoști bine vaginul.
Odată cu folosirea cupei menstruale am îmbrațișat dragostea și acceptarea propriul corp, care este constituit nu doar din cap, mâini, picioare, ci și organe genitale (existența cărora este evitată de unii oameni pudici, printre care mă număram și eu).

Mai multe surse:


https://www.healthline.com/health/womens-health/menstrual-cup

https://youtu.be/BYVWmmSurjM

https://sanatateinfo.md/News/Item/8599



No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About This Site

This may be a good place to introduce yourself and your site or include some credits.