Daca nu stiati deja, eu sunt innebunita dupa ceaiuri. Si asta pot confirma prietenele cu care am stat la camin, pentru ca ma auzeau de mii de ori zicand fraza: vrei un ceai?
Ceaiul are o istorie lunga si beneficii nenumarate pentru sanatate.
Ba mai mult, cunoscatorii de ceai il trateaza ca pe vin. Nu degeaba, in China sunt apreciate si discutate ceaiurile si vinurile fine.
Chiar azi am vizionat un episod de Chef’s Table (France), cu Adeline Grattard de la Yam’Tcha , in care povesteau despre ceaiuri si cum servesc diferite tipuri de ceaiuri care se potrivesc cu un numit fel de mancare.
Exista degustatori de ceaiuri, care trec examene si cursuri si petrec ore intregi sorbind tot felul de ceaiuri. Si chiar daca nu ne place cand cineva sorbeste din ceai, vin, etc, de fapt asa se face o degustare corecta de ceai.
In Marea Britanie se consuma extrem de mult ceai, insa, precum stiti cu siguranta, ei beau ceai negru cu lapte si sa nu credeti ca e asa simplu. Din experienta de la birou, va pot zice ca atunci cand vrei sa faci o pauza si intrebi colegii daca vor ceai, cati colegi ai, tot atatea feluri de ceaiuri trebuie sa tii minte, chiar daca e ceai negru cu lapte. Incep controversele: sa pui pachetelul de ceai intai, apoi apa, apoi laptele; dar mie sa imi pui laptele si apa, apoi pachetelul de ceai; eu vreau lapte semi-degresat; eu vreau o lingurita si jumatate de zahar; eu vreau indulcitor etc etc etc. Nu e de mirare ca uneori te strecori si iti faci singur ceaiul tau si gata 😜
Insa daca e vorba de afternoon tea, englezii cu siguranta sunt in top.
Eu prefer ceaiul de ierburi sau ceai verde. Si am avut perioade cand imi luam si infuzie la lucru, pentru ca eu prefer infuzia in loc de pachetele. Iar acum, cu rulota, am cateva cutii de ceai cu diverse arome, pe care Mark le numeste: Air freshener 🤣 si eu il innebunesc la cap cu obsesia mea pentru ceaiuri si ma pierd cand vad ceaiuri in magazin.
Si uite ca viata mi-a adus-o in cale pe Mariana prin intermediul internetului.
O fire atat de amabila, gingasa si buna la suflet, care, am aflat mai tarziu, se ocupa impreuna cu familia ei cu cresterea si cultivarea a catorva tipuri de ceai. Nu va pot descrie entuziasmul meu sa cunosc pe cineva care pune atata dragoste in producerea unui ceai de calitate. Abia astept sa savurez cand vin prin Moldova 😍
Mariana a acceptat sa imi ofere un interviu, care sunt sigura ca va fi inspirational si pentru voi.
DC: De unde a venit pasiunea pentru ceaiuri?
MP: Bunica și mama m-au molipsit cu dorința de a consuma ceai bun, natural. Toată familia noastră consumă de mulți ani doar ceai din plantele culese de tata și citeva crescute în grădină de mama și bunica. Totul a început cu ideea soțului : – Hai să încercăm!
Și-am încercat)))
Este al doilea an de cind cultivăm, uscăm, sortam, vopsim și ambalam cutii cu sănătate. Nu oricine poate face asta, dar eu am simțit că mi se potrivește și am încercat 😊
DC: Ce semnificatie are numele MEG?
MP:
- Mariana
- Emanuela
- Gheorghe
Eu mi-am dorit acest nume. Sunt prenumele meu, a soțului și a fetitei noastre, care era și ea cu noi la cules de salcim tocmai în ziua cind ne-a venit ideea să lansăm acest concept.
DC: Cum a fost debutul pe piata din Moldova?
MP: Foarte greu 😅 Mai mult decât atit, oamenii noștri nu sunt culturizati în a prepara și a consuma un ceai de calitate.Mulți dintre noi nu cunosc că fitoterapia oferă avantaje multiple. Să nu uităm că, de-a lungul istoriei, cu excepția ultimilor 150 de ani, tot ce a avut omenirea la dispoziție pentru a se trata au fost plantele. De asta, și susțin că noi promovăm modul sănătos de viață și ne dorim să motivam cit mai multă lume să afle despre noi. Majoritatea celor care au consumat ceaiurile noastre, ne-au mărturisit că altul mai gustos și mai aromat încă nu au gustat. Acum, ne merge mai bine. Suntem convinși că în următorul sezon ne va merge foarte bine)))
DC: Cat timp, in medie, ia tot procesul de producere a unui ceai natural de la seminta pana ajunge in cana? Si daca poti sa ne descrii subcint care sunt etapele principale?
MP: După caz, dar în medie 5-6 luni de zile, de la plantare pină la ambalaj. Citeva plante le creștem în propria grădină, altele în pădurea noastră, iar unele din ele le culegem în natură, departe de zgomotul civilizației și de orice sursă de poluare.*Cultivarea ar fi primul pas. Avind propria grădină unde cultivăm multe din plantele noastre, beneficiem de ierburi proaspete de care suntem siguri. Dar, avem mare grijă și de cele din pădure. Odată ce cresc trebuie să le îngrijim și să străduim asupra lor pentru a culege roadă bună.
*Recoltarea se realizează la un anumit moment din procesul de creștere. Acest moment depinde de specia de plantă și de partea care este recoltata din plantă. Recoltăm pe vreme uscată și caldă : plantele udate de ploaie se alterează, mucegaiesc și își pierd orice valoare terapeutică.
*Uscăm plantele într-o încăpere special amenajată, pe rafturi pentru ca aerul să circule liber. Modul de uscare depinde de părțile din plantă care trebuie păstrate, pentru că apa nu este distribuită uniform și nici în proporții egale în organele plantelor.
* Odată ce plantele sunt uscate în întregime, le aranjam separat pe fiecare în parte. Le păstrăm în cutii și borcane curate, nefolosite și le închidem ermetic.
DC: Care este modul optim de a prepara un ceai pentru a ii pastra proprietatile si beneficiile cat mai bine?
MP: Există două moduri principale de a prepara un ceai din plante, însă rezultatele sunt diferite. De exemplu, infuzia constă în turnarea de apă fierbinte pe plante chiar în momentul în care începe să fiarbă apa. Se acoperă recipientul și se lasă la infuzat 7-10 minute. Modul acesta de preparare implică, în principal, o esență aromatica, cu efect calmant, în timp ce decoctul eliberează flavonoide care, la rindul lor, fluidizeaza singele. Decoctul se realizează astfel: planta, tăiată în bucăți mici, se pune în apă și se fierbe 10-30 de minute, în dependenta de specie. Apoi se filtrează presind pentru a se extrage cit mai mult din substanța activă.
DC: Care este cel mai intrebat ceai din asortimentul pe care il oferiti?
MP: Cel mai întrebat dintre toate sunt mugurii de trandafir sălbatic. Procesul de obținere al acestor mugurasi este cel mai anevoios și cel mai dureros))) Fiecare muguras este cules cite unul, iar pe crenguța sunt 3-5 mugurasi la 10 spini)))
DC: Cate ceaiuri bei pe zi? ☺️
MP: De cel puțin 2 ori în zi. Noi avem ritualul nostru de servire a ceaiului. Soțul se ocupă cu artele marțiale și tot de acolo a deprins arta servirii ceaiului specific Chinei. În fiecare duminică, practicam acest mod de preparare a ceaiului 😊
DC: Ce i-ai spune cuiva care nu prea bea ceai pentru a il/o convinge sa sa bea ceai mai des?
MP: La fel cum suntem ceea ce mincam, chiar suntem și putem deveni ceea ce bem. Așa că, încercați să consumați doar ceai de calitate și din surse sigure, așa cum sunt ceaiuri MEG!
Mariana, multumesc din suflet pentru timpul acordat.
Daca si voua va place ceaiul, urmariti neaparat pagina de Facebook si Instagram ale ceaiurilor MEG si puteti face si comanda prin retelele sociale. Cutiile arata senzational, si sunt ECO (alese cu grija, vopsite cu vopsea ECO)😍
No responses yet